V prešovskej gréckokatolíckej archieparchii pribudli piati novokňazi

16.06.2013 Sabinov

Ľutina 16. júna (TASR) - Sviatosť kňazstva udelil dnes Prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak piatim mladým diakonom, a to Michalovi Galmusovi, Mikulášovi Jančušovi, Tomášovi Metýľovi, Metodovi Zorvanovi a Jánovi Zubkovi. Stalo sa tak počas dnešnej archijerejskej svätej liturgie v Bazilike Zosnutia Presvätej Bohorodičky v obci Ľutina v okrese Sabinov.
"Po predstavení kandidátov každý svätenec v sprievode svojho duchovného otca trikrát obišiel oltár a pobozkal jeho štyri rohy. Potom kandidáti vyznali katolícku vieru a zložili prísahu vernosti a poslušnosti Svätému Otcovi, svojmu arcibiskupovi a ich nástupcom," priblížil priebeh dnešnej slávnosti v Ľutine hovorca prešovského Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Ľubomír Petrík.
Samotné vkladanie rúk otca arcibiskupa a modlitba ustanovenia za kňaza sa podľa Petríkových slov uskutočnili pri oltári. Pred ikonostasom si novokňazi ľahli na zem v tvare kríža a po prosbách za nich sa nad nimi znova modlil ich svätiteľ, od ktorého nakoniec prijali kňazské rúcho, čašu a liturgikon za spevu Axios, čo znamená - Je hodný. Potom už prvýkrát ako kňazi slávili Božskú liturgiu so svojím arcibiskupom Jánom, pomocným biskupom Milanom a prítomnými kňazmi.
Vladyka Ján Babjak novým kňazom odkázal, aby si za vzor pri ich práci pre cirkev zobrali gréckokatolíckych blahoslavených mučeníkov. Zároveň zdôraznil, že prijatie sviatosti kňazstva v prebiehajúcom Roku viery a Jubilejnom roku svätých Cyrila a Metoda, je pre nich veľkým požehnaním.
 

Vyberte región